Entreguem Projecte Can Batlló

La setmana passada vam entregar, definitivament, el Projecte d’Execució de la nova Escola de Mitjans Audiovisuals de Barcelona (EMAV), que se situarà al Bloc 7 de l’antiga fàbrica de Can Batlló, al barri de la Bordeta de Barcelona (Districte de Sants-Montjuïc), i situat a la Gran Via de les Corts Catalanes, i que acollirà més de 450 alumnes. Han estat gairebé 8 mesos intensos de treball en equip que han permès tancar una bona i treballada proposta.

El projecte, redactat per l’arquitecte Josep Maria Julià, amb el suport de MOR Arquitectura Tècnica, i amb les col.laboracions d’AT3 Oller-Peña en el Project Management i control econòmic, de TDI Enginyers com a especialistes en Instal·lacions i nosaltres com a especialistes en Estructures, va ser un concurs de l’Ajuntament de Barcelona en la que la nostra proposta va resultar guanyadora l’estiu passat.

Can Batlló va ser una gran empresa tèxtil creada per Joan Batlló el 1878 i va ser dissenyada per l’enginyer Juan Antonio Molinero. Ocupava més de 19.000m2 i va arribar a tenir més de 900 telers i 850 treballadors. Va participar a l’Exposició Universal de 1888, en la que va arribar a ser premiada.

En plena dictadura franquista l’empresa va fer fallida, i les seves naus es van començar a dividir per acollir petits centenars tallers, artistes i empreses, però malgrat el pas dels anys la seva estructura general d’edificis industrials de grans naus s’ha mantingut pràcticament intacte fins l’actualitat.

Al Projecte d’Estructures hem hagut de comprovar i reforçar l’estructura existent per donar compliment a les normatives actuals -més exigents amb els marges de seguretat finals i les càrregues aplicades a l’edifici-  però, malgrat tot, hem procurat conservar el patrimoni tècnic i l’essència dels elements estructurals existents per aconseguir-ho. De fet, no s’entendria una intervenció que obviés el funcionament d’una estructura de més de 130 anys, que ha estat força correcte, i així ho denoten les patologies detectades en l’inici del projecte. Per això, l’estratègia ha estat conservar, millorar i reforçar el funcionament global i particular de tots els elements, i fer compatible, l’estructura existent i els reforços, amb el projecte d’arquitectura de la nova EMAV, que es preveu que pugui ser realitat pel curs 2017/18.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *