Les obres de la primera fase de consolidació estructural i rehabilitació del Castell de Calonge arriben al seu tram final. Han estat 14 mesos d’intensos treballs minimalistes en l’interior de l’edifici patrimonial de la població empordanesa, el resultat dels quals serà un renovat i funcional edifici per l’ús del municipi. Totes les sales i racons del castell són ara accessibles per a tots els públics, i les sales ja estan preparades per rebre exposicions, actes culturals o concerts, després que el projecte hagi pretès ordenar i adequar a les normatives actuals per un edifici públic.
Juntament amb l’Ajuntament de Calonge, s’han estudiat els possibles usos culturals de l’edifici, i s’han dissenyat els recorreguts i les compatibilitats d’activitats per tal que després d’anys d’estar tancat, el castell tingui activitat assegurada durant tot l’any. A més, s’hi han afegit algunes superfícies d’edificis adossats a l’ajuntament, que s’han connectat amb l’edifici patrimonial.
És curiós que certes millores i modificacions espacials i de circulació fan oblidar, gairebé de forma instantània, els espais originals i els nous recorreguts s’assimilen de forma natural, com si sempre hi haguessin estat. La part més complicada de l’actuació ha estat la instal·lació de dos ascensors a diferents zones del Castell, ja que han implicat fer nous fonaments, forats als sostres i els reforços corresponents als vells sostres.
I a més, com en tota obra, han aparegut propostes i peticions de millora, ja sigui per un millor preu o simplement perquè durant la fase de projecte no es tenia tanta informació com en la fase d’obra, que és el que malauradament passa sempre. I és que el coneixement dels edificis, en aquest tipus d’obres, no es té del tot fins en la fase d’obra.