Construcció d’un aerogenerador

Aquesta setmana s’ha aixecat un aerogenerador a la Cooperativa Agrícola de Cambrils (comarca del Baix Camp) que vam dissenyar i comprovar fa uns mesos. L’aparell, de 12m d’altura, capta la força de l’aire per convertir-lo en energia de baixa potència que, en aquest cas concret, s’utilitza per regar un camp d’oliveres i donar servei a les petites instal·lacions rurals.

A diferència dels habituals aerogeneradors que tenen llargues aspes semblants a un molí de vent o hèlice, aquest model de la casa Baiwind té uns elements verticals paral·lels al màstil central i subjectats per cables que fan girar tot el sistema en horitzontal, sense necessitat de sistemes d’orientació. (clica per veure vídeo)

Per reduir el fonament del màstil central, el sistema compta amb quatre tirants ortogonals, que s’ancoren a uns petits fonaments perimetrals que són els que suporten els efectes del vent, fent estable el sistema.

A diferència d’un edifici, les càrregues gravitatòries són molt petites i els efectes de “desestabilitat global” molt grans, de manera que les comprovacions estructurals aniran en aquesta direcció. En no estar connectats entre ells els quatre fonaments per estalviar material i posta en obra, s’ha d’evitar que l’efecte dels tirants pugui desplaçar-ne algun, suposant una pèrdua del seu efecte estabilitzador i el posterior col·lapse de l’estructura.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *