Rehabilitació volta romànica

La setmana passada tot l’equip vam visitar, per primer cop, la volta gairebé despullada de l’Església romànica del Castell de Castellterçol, al Moianès. Hem estat mesos fent propostes i negociant amb el Departament de Patrimoni de la Generalitat de Catalunya, per mirar de trobar una intervenció compatible tècnicament i patrimonial.

Al projecte de rehabilitació, que finança una Fundació privada, no estava previst rehabilitar la coberta, sinó simplement actuar sobre les causes d’unes esquerdes en façanes i a l’interior de la volta i absis. Les solucions proposades han suposat un estalvi en l’obra, podent dedicar aquests diners a impermeabilitzar i refer la coberta de teules àrab actual.

Aprofitant aquest fet, vam proposar actuar sobre la volta, ja que esperàvem trobar esquerdes en la cara exterior de la mateixa en la zona dels “ronyons”, com així ha estat.

L’aparició de lloses de pedra sota la coberta de teules ha fet replantejar la proposta, ja que s’ha considerat patrimoni –malgrat estigui i quedi amagat sota les teules, i la presència de morters més recents-. També s’ha trobat en aquesta zona lateral de la volta grans quantitats de runa d’obra i terres, seguint l’habitual principi de la precompressió de les voltes, i que no s’ha d’alterar durant la fase de rehabilitació si no volem malmetre la volta, que ara es troba apuntalada.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *