Pengem gran creu a Santa Maria del Mar

Aquests darrers dies hem acabat un dels encàrrecs més estranys, però també més emotius i engrescadors, en el que probablement haurem participat mai els membres de l’equip. El passat octubre vam rebre la petició d’un informe de comprovació, supervisió tècnica i de posta en obra de la hissada d’una creu de gran format, penjada de la coberta principal de Santa Maria del Mar, a Barcelona.

La creu -construïda en bronze polit pel taller d’escultura del mataroní Pere Casanovas– fa 7 metres d’alçada i 5 d’amplada, i pesa prop de 1000kg. Està emplaçada a 27m d’altura, just a sobre de l’altar major i del centre del presbiteri de l’emblemàtic edifici. Aprofita un forat de ventilació natural a la volta de pedra de la nau principal pel pas del cable d’acer que la sustenta, que penja ancorat a un reduït sistema metàl·lic de repartiment recolzat sobre la coberta.

El sistema emprat hauria estat senzill de dissenyar i fàcil de construir en qualsevol altre emplaçament, però el caràcter patrimonial de l’edifici del s.XIV, va fer que l’estudi no es limités, simplement, al disseny i comprovació del nou sistema d’ancoratge sinó, també, a la comprovació de la volta de plementeria que havia de rebre el pes concentrat de la càrrega i de la volta de creueria de tot el presbiteri que també es podia veure afectada. Concretament la volta “múltiple” que formen els vuit pilars de l’altar i els dos primers de la nau central. L’informe -que ha portat mesos de dedicació, realització de models de càlcul i desenes de comprovacions prèvies- conclou que l’efecte del pes de la creu i del seu sistema de suport és mínim en el conjunt del sistema de voltes de la coberta del presbiteri, i que els efectes puntuals concentrats en la volta de plementeria sobre la que es recolza el sistema de recolzament de la coberta gaudeix d’un generós marge de seguretat. El sistema, a més, és perfectament desmuntable per retornar, si mai es desitja, a l’estat previ a la seva col·locació.

Després de dies de força nervis i molta feina en l’interior i en la coberta de Santa Maria del Mar, la hissada es va fer durant tot el dijous 2 de març i va ser un èxit tècnic rotund. La parròquia n’està gratament satisfeta i han fixat el 9 d’abril, diumenge de Rams, per a la seva benedicció