Reconstrucció volta enderrocada

Fa unes setmanes vam rebre una trucada d’un particular requerint-nos anar a visitar els baixos d’un edifici, en el que segons va dir “s’havia ensorrat el sostre”. En aquell moment ens va semblar exagerat el comentari perquè contrastava amb la tranquil·litat del seu to.

Al cap d’unes hores visitàvem els baixos d’una pensió propera al despatx i ens va sorprendre molt el que hi vam trobar: es tractava d’una volta de doble curvatura construïda mitjançant diverses capes de peces ceràmiques planes, que havia col·lapsat en un 70% de la seva superfície en planta, principalment de la zona central.

La part més sorprenent de la visita va ser que les habitacions del primer pis seguien intactes malgrat l’enderroc del seu sostre de suport, deixant vist des de la sala inferior de la volta el morter del paviment de les mateixes. Probablement, la presència d’un parell d’envans d’obra de maó de 4cm de gruix al pis superior han funcionat d’element biga des d’un extrem a l’altre de la volta, suportant, per efecte de fixació entre materials d’acabat, els paviments i mobiliari superiors.

I, precisament, la presència d’uns lavabos en la zona de la volta que durant mesos havien estat filtrant aigua al material de reblert dels “ronyons” de la volta, podrien haver provocat una reducció de la capacitat resistent de les peces ceràmiques centenàries que constituïen la volta, a més de suposar un sobrepès substancial respecte el seu estat habitual les darreres dècades. Per sort el succés va passar un dia en què la pensió era tancada per vacances.

Des de llavors, hem intervingut en la proposta d’apuntalament, tant en el dimensionat com en la disposició dels elements, per permetre les posteriors feines de consolidació estructural que ara iniciem, i que hem hagut de dissenyar i pressupostar molt afinadament en molt poc temps per tal que fos aprovada per la companyia asseguradora de la pensió. Les facilitats de l’ajuntament han estat immenses, ja que han comprès la gravetat de la situació i la necessitat de ràpida reacció tècnica, deixant força al marge els tràmits administratius.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *